La llei Orgànica 15/2007, que va entrar en vigor el dia 2 de desembre de 2007, ha endurit el tractament penal de la conducció sota la influència de begudes alcohòliques.
Fins ara, estava clar que existia infracció administrativa quan el conductor circulava amb una taxa superior a 0,25 miligrams d´alcohol per litre, en aire espirat.
En canvi, no hi ha havia un criteri legal clar sobre quan s´havia de considerar delicte, si be els jutjats i tribunals solien considerar que circular amb una taxa d´alcohol igual o superior a 0,80 miligrams per litre en aire espirat era constitutiu de infracció penal, o fins i tot amb una taxa inferior, si el conductor es veia implicat en un accident.
La nova llei estableix ara un límit legal, i elimina tota ambiguïtat: 0,60 miligrams per aire espirat, independentment de la simptomatologia que presenti el conductor al moment de sotmetre´s a la prova.
L´aplicació de la reforma penal va donar lloc a 267 detinguts en tot el territori en els primers cinc dies d´aplicació de la llei, la qual cosa ens dona una idea de la rellevància de la reforma.
Un cop interceptat un conductor que assoleixi el límit legal, s´inmovilitza el seu vehicle fins que es trobi en condicions de circular, i es cita a l´infractor a un judici ràpid al jutjat de guàrdia, que se celebra en els dies immediats següents.
La llei preveu pena de presó fins a sis mesos o multa i treballs en benefici de la comunitat de 30 a 90 dies i, en tot cas, privació del permís de conduïr entre un i quatre anys.
Val a dir que en la majoria dels casos els conductors accepten la seva culpabilitat al jutjat de guàrdia, la qual cosa fa innecessari el judici i suposa una reducció de les penes en una tercera part, inclòs la retirada del permís de conduir.
Ademés, el negar-se a sotmetre´s a la prova d´alcoholèmia suposa un delicte de desobedicènica, castigat amb una pena de presó de sis mesos a un any, i retirada del permís entre un i quatre anys. D´aquesta manera es vol incentivar la col.laboració dels conductors en la realització de les proves d´alcoholèmia.